email: MixanikoiDimosiou@gmail.com


Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009

Μια απάντηση στον Στάθη Χαϊκάλη

Το παρακάτω κείμενο, το στείλαμε με e-mail στον κ.Στάθη Χαϊκάλη, για το δημοσίευμά του: "Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: που «κολλάει» σε υγεία, πολεοδομία"

κ. Χαϊκάλη,

όταν διαβάσαμε στο άρθρο σας, από μια ιστοσελίδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (http://do.pasok.gr/polixni/?p=818), ακολουθήσαμε την προτροπή σας για ένα ...google search. Όμως, δεν βρήκαμε πουθενά αυτά τα “στελέχη των πολεοδομιών” που αναφέρετε! Το αντίθετο μάλιστα, βρήκαμε ένα πλήθος αρνητικών δημοσιευμάτων και σχολίων για το πως γίνονται αυτά τα έργα της e-πολεοδομίας, όπως επίσης και ένα άλλο σαφώς μεγαλύτερο πλήθος προπαγανδιστικών δημοσιευμάτων για την προβολή τους, χρηματοδοτούμενο από κρατικούς φορείς και τα γραφεία τύπου των ανάδοχων εταιρειών που έχουν αναλάβει την εκτέλεσή τους...

Όμως πέρα από αυτά που γράφουν τα δημοσιεύματα, σήμερα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με αυτά τα έργα. Έχουν αρχίσει να δείχνουν τις αδυναμίες τους, πριν παραληφθούν ή πριν καν ξεκινήσουν! Η πολιτεία, όπως και οι ανάδοχοι αυτών των έργων θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και μέσα σε αυτή την συγκεχυμένη συγκυρία για την e-πολεοδομία, είναι σαφής ο ρόλος που - αυτοβούλως ή κατ' ανάθεση - έχετε αναλάβει. Από τα γραφόμενά σας γίνεται τελικά φανερό ποιούς θέλετε να προστατεύσετε, όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο το κάνετε. Όμως, αυτός ο ρόλος σας στον απλό πολίτη δεν γίνεται αμέσως αντιληπτός, γιατί προσπαθείτε να τον προσεταιριστείτε προβάλλοντας την αρνητική εικόνα που - δικαιολογημένα - έχουν δημόσιες υπηρεσίες και ιδιαίτερα οι πολεοδομίες. Και παίζοντας με αυτή την αρνητική εικόνα, ως άξιος επικοινωνιολόγος που είσθε, χρησιμοποιείται τις εντυπώσεις ως στοιχεία, να να απαλλάξετε τους υπεύθυνους από τις ευθύνες τους και να τις μεταφέρετε σε κάποιους άλλους. Το εξιλαστήριο θύμα που υποδεικνύετε είναι κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα κληθούν τελικά να πληρώσουν τα σπασμένα από την βιτρίνα της e-πολεοδομίας.

Αν διαβάσει κάποιος το άρθρο σας για δεύτερη φορά προσεκτικά θα διαπιστώσει ότι οι “πηγές” σας βρίσκονται στο “βαθύ κράτος”. Αλλιώς δεν δικαιολογούνται οι ισχυρισμοί σας, ότι πράγματι : “Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν βλέπουν με ενθουσιασμό την εφαρμογή αυτών των συστημάτων, παρόλο που σε κάποιες πολεοδομίες οι υπάλληλοι προσπαθούν να τα εφαρμόσουν.”; Επίσης θα διαπιστώσει, εκτός ότι από την βαθιά γνώση του κρατικού μηχανισμού, έχετε και μαντικές ικανότητες: Αποδίδετε προθέσεις σε πράξεις που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έχουν τελεσθεί. Από που λοιπόν γνωρίζετε ότι: “υπάρχουν στελέχη των πολεοδομιών, που δεν θέλουν να τα κριτικάρουν πως καθυστερούν τη μηχανογράφηση, για να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς «επικοινωνίας» πολεοδομιών – πολιτών”;

Όμως, υπάρχει και η άλλη όψη της πραγματικότητας, που δυστυχώς τα επικοινωνιακά τρικάκια που χρησιμοποιείτε, δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν: Νέες αποκαλύψεις που παρουσιάζονται στο blog μας: http://e-poleodomia.blogspot.com/, με αφορμή απάντηση δε εξώδικη διαμαρτυρία του κ. Ε. Καραμπλιά. Τεκμηριώνεται η συμμετοχή του σύνταξη των προδιαγραφών της “e -πολεοδομίας”, μέσω της οποίας εξασφάλισε την προσαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών των έργων στα μέτρα των εφαρμογών που ήδη είχε αναπτύξει η εταιρεία του. Η A.E. «Κοινωνία της Πληροφορίας» που είναι υπεύθυνη για αυτά τα έργα, δεν έλαβε υπόψη της τις επισημάνσεις που είχαν γίνει από αρμόδιους υπαλλήλους του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ακαταλληλότητα αυτών των εφαρμογών και προσάρμοσε τις τεχνικές προδιαγραφές των έργων στις απαιτήσεις του κ. Ε. Καραμπλιά. Στη συνέχεια η εταιρεία του κ. Καραμπλιά ανέλαβε την εκτέλεση αυτών των έργων ως υπεργολάβος της SingularLogic Integrator ΑΕ. η οποία σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, είναι ο ανάδοχος όλων των έργων της e-Πολεοδομίας.

Σήμερα ένα σημαντικό μέρος των προβλημάτων των έργων της e-πολεοδομίας που έχει αρχίσει να εμφανίζεται οφείλονται στον κακό αρχικό σχεδιασμό τους. Τα ζητήματα αυτά θίγονται αναλυτικά και σε επιστολή που έχει αποστείλει το συνδικαλιστικό όργανο των μηχανικών του δημοσίου (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ) προς τον Υπουργό ΥΠΕΣΔΔΑ.

Η πρόσφατη αποστολή της εξώδικης διαμαρτυρίας εντάσσεται σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια συγκάλυψης από κύκλους του Υπουργείου Εσωτερικών των προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των έργων της ηλεκτρονικής πολεοδομίας. Ενώ υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες από το Φεβρουάριο, οι οποίες είχαν κοινοποιηθεί σε αρμόδιους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες, το Υπουργείο Εσωτερικών αντί να διαλευκάνει την υπόθεση, προχώρησε στην κάλυψη του υπεργολάβου όλων των έργων. Ο πιο ακραία παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτεται στο τελευταίο δημοσίευμα με τον τίτλο: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης (ΙΙ) !» αφορά στην αλλαγή της σύστασης της ΕΠΠΕ (Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου) του 3ου έργου της e-πολεοδομίας. Μόλις η ΕΠΠΕ απέρριψε και την 3η υποβολή της μελέτης εφαρμογής, τότε παρενέβη αμέσως για να αλλάξει η σύστασή της. Μέχρι τότε είχε δείξει πλήρη αδιαφορία για το συγκεκριμένο έργο και δεν είχε καν προτείνει εκπρόσωπο του στην συγκρότηση της ΕΠΠΕ.

Όμως η περίπτωση Καραμπλιά, δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Από πληροφορίες που έχουμε διασταυρώσει, η πρακτική: «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» τείνει να γίνει ο τρόπος με τον οποίο εκτελούνται τα έργα που αναθέτει η «Κοινωνία της Πληροφορίας. Α.Ε.» Εταιρείες που αναλαμβάνουν την εκτέλεση έργων, συχνά βρίσκονται πίσω από τον αρχικό σχεδιασμό τους. Αρχίζουν την δράση τους ως «μυστικοσύμβουλοι» των φορέων που υποβάλλουν τις προτάσεις για τα έργα. Η συμμετοχή τους συχνά ξεκινά με σύλληψη της αρχικής ιδέας, η οποία στην συνέχεια γίνεται συγκεκριμένη πρόταση μέσω κάποιου δημόσιου φορέα. Στη συνέχεια, παρακολουθώντας από κοντά όλη την διαδικασία, καταλήγουν να αναλαμβάνουν την ανάθεση της εκτέλεσης του έργου, το οποίο ίδιοι έχουν σχεδιάσει. Είναι προφανές ότι μέσα από αυτές τις αδιαφανείς διαδικασίες κάνουν ότι θέλουν και όπως το θέλουν, γιατί έχει καταργηθεί κάθε ουσιαστική διαδικασία σχεδιασμού και επίβλεψης αυτών των έργων. Οι ΕΠΠΕ (Επιτροπές Παραλαβής και Παρακολούθησης του Έργου) ασκούν τυπικούς ελέγχους και ενδιαφέρονται μόνον για να κλείνουν οι λογαριασμοί. Εξάλλου, επειδή αυτά τα έργα χρηματοδοτούνται σε μεγάλο ποσοστό από την Ε.Ε., όλοι νοιάζονται μόνον για τις απορροφήσεις. Αυτά τα στοιχεία συγκροτούν εν συντομία την πραγματική όψη της «ευελιξίας» που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας στην εκτέλεση αυτών των δημοσίων έργων.

“μηχανικοί του δημοσίου”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου