email: MixanikoiDimosiou@gmail.com


Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009

«Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» (ΙΙ) !
Από τις αρχές του Φλεβάρη - μόλις δημιουργήθηκε το blog μας - σε όσες πολεοδομικές υπηρεσίες βρήκαμε την ηλεκτρονική τους διεύθυνση, στείλαμε το παρακάτω μήνυμα:

Συνάδελφοι,
θέλουμε να καταγγείλουμε τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και υλοποιούνται τα έργα της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ. Σαν πρώτο βήμα, δημιουργήσαμε ένα blog για να ανταλλάσουμε απόψεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://e-poleodomia.blogspot.com/

"μηχανικοί του δημοσίου"

Με ηλεκτρονικά μηνύματα δεν ενημερώσαμε μόνο τους μηχανικούς των Πολεοδομικών Υπηρεσιών για τα ζητήματα που παρουσιάζουμε στο blog μας, αλλά και άλλους αρμόδιους, τους ενδιαφερόμενους υπουργούς, ακόμα και τον Πρωθυπουργό. Επίσης, επειδή οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των Πολεοδομικών Υπηρεσιών που καταφέραμε να συλλέξουμε ήταν ελάχιστες, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που παρέχει απλόχερα ο κ. Καραμπλιάς στους πολίτες. Στείλαμε το μήνυμα προς όλες τις Πολεοδομικές Υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας την διαδικτυακή εφαρμογή του 1ου έργου της ηλεκτρονικής πολεοδομίας (http://www.poleodomia.gov.gr/). Αξιοποιήσαμε μάλιστα για την «καταγγελία» μας την ειδική φόρμα που έχει αναρτηθεί για καταγγελίες. Η φόρμα αυτή, στην οποία καταχωρήσαμε το μήνυμα που αναφέραμε παραπάνω, βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.poleodomia.gov.gr/Default.aspx?tabid=56. Πρόκειται για την εφαρμογή που έχει αναπτύξει και συντηρεί η εταιρεία του κ. Ε. Καραμπλιά για λογαριασμό της ΚτΠ. Ελπίζουμε ότι αληθεύει ο ισχυρισμός του ότι, αυτή η εφαρμογή βρίσκεται σε «παραγωγική λειτουργία» και δεν είναι μόνον προς επίδειξη (demo). Επομένως θα πρέπει να κρατάει τα στοιχεία που καταχωρούνται στις φόρμες εισαγωγής και να τα στέλνει πράγματι στις πολεοδομικές υπηρεσίες…

Μετά απ’ αυτά, δεν πιστεύουμε ότι είναι ειλικρινής η δήλωση του κ. Ε. Καραμπλιά ότι: «Προσφάτως πληροφορήθηκα από τρίτους, συγγενείς και συναδέλφους μου, ότι έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο...». Όλος ο κόσμος που έχει άμεση σχέση με αυτά τα έργα το είχε τούμπανο, αλλά ο κ. Καραμπλιάς μέχρι πρόσφατα, το κράταγε κρυφό καμάρι. Γιατί λοιπόν τώρα προσέφυγε σε εξώδικη διαμαρτυρία και έμεινε άπραγος πάνω από δύο μήνες; Η εξήγηση είναι απλή. Τώρα έχουν αρχίσει να μαζεύονται μαύρα σύννεφα πάνω από τα έργα της e-πολεοδομίας. Στο 2ο έργο πληροφορηθήκαμε ότι θα επιβληθούν ρήτρες γιατί δεν τηρούνται όροι της σύμβασης. Επίσης, στο 3ο έργο έχει απορριφθεί για 3η φορά η κατάθεση της μελέτης εφαρμογής από την ΕΠΠΕ και η και είναι άγνωστο αν θα συνεχιστεί το έργο. Μπροστά λοιπόν στον κίνδυνο να κηρυχθούν έκπτωτοι οι ανάδοχοι («SingularLogic Integrator ΑΕ» και «INTRACOM IT SERVICES») , άρχισαν τα εξώδικα μέσω του κοινού υπεργολάβου όλων των έργων της e-πολεοδομίας, του κ. Ε. Καραμπλιά.

Στο δημοσίευμά μας, με τίτλο "Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης!" (Δευτέρα, 16 Φλεβάρη) κατέληγε: «Θα θέλαμε να μάθουμε σε ποίες πλάτες πατάει ο Ανάδοχος και επιδεικνύει τέτοιο θράσος...» Σήμερα, έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα και διαφαίνεται ότι αυτές οι πλάτες βρίσκονται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό είναι το αρμόδιο υπουργείο που χειρίζεται τα ζητήματα της e-πολεοδομίας, όπως και αυτά που αφορούν την ΚτΠ Α.Ε. Αντί λοιπόν να εξετάσει σοβαρά τις καταγγελίες μας - που τις έχει στην διάθεσή του πάνω από δύο μήνες - και αφορούν στην πορεία και στην ποιότητα των έργων της e-πολεοδομίας, έρχεται σήμερα να καλύψει μέσα από ποικιλόμορφoυς τρόπους τον κ. Ε. Καραμπλιά.

Ο πιο ακραία παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών αφορά στην αλλαγή της σύστασης της ΕΠΠΕ του 3ου έργου της e-πολεοδομίας. Μόλις η ΕΠΠΕ απέρριψε και την 3η υποβολή της μελέτης εφαρμογής, τότε αμέσως παρενέβη για να αλλάξει η σύστασή της. Με έγγραφό του ζητά να βάλει ένα δικό του άνθρωπο στην ΕΠΠΕ, αντικαθιστώντας ένα άλλο μέλος της, αν και είχαν περάσει πάνω από 6 μήνες από την έναρξη των εργασιών! Μέχρι τότε είχε δείξει πλήρη αδιαφορία για το συγκεκριμένο έργο και δεν είχε καν προτείνει εκπρόσωπο του στην συγκρότηση της ΕΠΠΕ. Γι’ αυτό όμως το θέμα, όπως και για άλλες μεθοδεύσεις που έχουν ξεκινήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών, επιφυλασσόμαστε να αναφερθούμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο μας. Είναι λοιπόν προφανές γιατί αναθάρρησε ο κ. Καραμπλιάς και άρχισε τα εξώδικα. Στην περίπτωσή μας επαληθεύεται η παροιμία: «Δώσε θάρρος στον χωριάτη, να σ’ ανέβει στο κρεβάτι!» Ας δούμε όμως μέχρι που φτάνει αυτό το «θάρρος» του κ. Ε. Καραμπλιά. Με το εξώδικο του, μας καλεί να:

1)Να Αναρτήσουμε την εξώδικη διαμαρτυρία του στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις (http://www.emdydas.gr/ και http://enosy.blogspot.com/). Δυστυχώς δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημά του, γιατί οι διευθύνσεις που γράφει δεν έχουν καμία σχέση με το blog μας! Εξάλλου, μετά από έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που ζητά να αναρτηθεί η εξώδική διαμαρτυρία του, δεν έχουν αναρτηθεί τα κείμενα στα οποία αναφέρεται. Όμως, θα αναρτήσουμε την απάντησή του, στο δική μας ηλεκτρονική διεύθυνση (http://e-poleodomia.blogspot.com/ ) στην οποία βρίσκονται τα κείμενα που αναφέρεται. Αυτό το κάνουμε, γιατί είναι αρχή μας να δημοσιεύουμε όλες τις απόψεις που λαμβάνουμε και αφορούν στην θεματολογία των δημοσιεύσεών μας.

2)Να ανακαλέσουμε τα όσα συκοφαντικά αναφέρετε για εμένα προσωπικά και για την εταιρία μου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (ηλεκτρονικά)… . Δυστυχώς ούτε αυτή την απαίτηση δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε γιατί δεν συκοφαντήσαμε κανέναν. Η μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι θα συνεχίσουμε να δημοσιεύσουμε όσα νέα στοιχεία προκύπτουν για τα θέματα της e-πολεοδομίας. Η ενημέρωση των πολιτών για αυτά τα ζητήματα είναι από τα ελάχιστα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να συμβάλουμε στην αποκάλυψη σκοτεινών πλευρών που αφορούν στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση των έργων του δημοσίου.

3)Να αποστασιοποιηθούμε από τυχόν νέες δημοσιεύσεις- καταχωρήσεις, που αφορούν το πρόσωπό μου και την εταιρεία μου και παραπέμπουν…. Είναι προφανές ότι ούτε δηλώσεις μεταμέλειας πρόκειται να κάνουμε, ούτε πολύ περισσότερο να πάρουμε μέτρα προληπτικής λογοκρισίας. Ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος από τις σελίδες μας να εκφράζει τις απόψεις του (επώνυμα ή ανώνυμα) αλλά και να δημοσιεύει ότι στοιχεία έχει στην διάθεσή του σχετικά τα έργα της e-πολεοδομίας. Αλλαγές και διορθώσεις στα κείμενα γίνονται μόνον αν μας το ζητήσουν οι συντάκτες τους. Επίσης, λογοκρίνουμε μόνο εκφράσεις που αφορούν υβριστικούς, σεξιστικούς και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς.

Δεν σκοπεύουμε βέβαια να περιορίσουμε την απάντησή μας στην εξώδικη πρόσκληση του κ. Καραμπλιά, σε αυτές τις παρατηρήσεις που αφορούν κυρίως ζητήματα αρχών. Θα προχωρήσουμε σε ανατροπή των ισχυρισμών του με συγκεκριμένα στοιχεία σε επόμενα δημοσιεύματά μας. Όμως, θα θέλαμε σε αυτό το σημείωμά μας, να δώσουμε μια πρώτη απάντηση σε κάποια σημεία, ώστε για να μην τον αφήσουμε παραπονεμένο.

Επιμένουμε στον ισχυρισμό μας ότι : Ο κ. Ε. Καραμπλιάς συμμετείχε στην σύνταξη των προδιαγραφών των έργων της e–πολεοδομίας που σήμερα τα εκτελεί ως υπεργολάβος.

Για τα έργα της e-πολεοδομίας ισχύει αυτό που περιγράφει η λαϊκή παροιμία: Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Όμως ο κ. Καραμπλιάς προσποιείται ότι γνωρίζει μόνον τον Γιάννη που …πίνει. Ισχυρίζεται ότι πως δεν ξέρει για το πώς βρέθηκε ο πίνακας από την εφαρμογή του σε προσχέδιο της διακήρυξης, που αναφέρονται στο δημοσίευμά μας: Φωτογραφικές προδιαγραφές (ΙΙ). Γράφει λοιπόν: « …δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πως και από ποιον περιήλθαν οι εν λόγω πίνακες στην ΚτΠ ΑΕ και αν επρόκειτο ή όχι να ενσωματωθούν στη Διακήρυξη του Έργου, καθόσον η εν λόγω εφαρμογή ήταν προγενέστερη αυτής και δημόσια εκτεθειμένη…»

Μάλλον έχει ασθενή μνήμη. Θα του θυμίσουμε ότι εκείνη την εποχή είχε άμεση ανάμειξη στην σύνταξη των προδιαγραφών των έργων της e-πολεοδομίας. Μάλιστα, με πρωτοβουλία της ΚτΠ, είχαν γίνει και συναντήσεις με υπαλλήλους του ΥΠΕΧΩΔΕ στα πλαίσια των προκαταρκτικών συζητήσεων για το προσχέδιο των προδιαγραφών των έργων της e-πολεοδομίας, στις οποίες συμμετείχε και ο κ. Ε. Καραμπλιάς. Είχε γίνει μάλιστα και επίδειξη από τον ίδιο της εφαρμογής που είχε εγκαταστήσει στον Δήμο Καλλιθέας, για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του ότι τα έργα της e-πολεοδομίας, θα έπρεπε να κάνουν αυτά ακριβώς που έκανε η εφαρμογή του. Για αυτά τα γεγονότα, τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες υπάρχουν. Ένα δείγμα από αυτά αποτελεί ο πίνακας που έχουμε δημοσιεύσει εδώ: http://e-poleodomia.blogspot.com/2009/02/blog-post_15.html

Τότε είχε επισημανθεί προς την ΚτΠ από τους υπαλλήλους του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι η εφαρμογή που είχε αναπτύξει ο κ. Ε. Καραμπλιάς ήταν ακατάλληλη για το συγκεκριμένο έργο, γιατί δεν ήταν πραγματικό GIS, αλλά μαϊμού. Ήταν μια εφαρμογή που είχε στηθεί σε περιβάλλον CAD για να διαχειρίζεται συγκεκριμένες εργασίες μιας μικρής πολεοδομικής υπηρεσίας. Δεν είχε τις δυνατότητες διαχείρισης που παρέχουν τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) και οι Χωρικές Βάσεις Δεδομένων. Αυτές οι δυνατότητες είναι απαραίτητες για ένα έργο πανελλαδικής κλίμακας που θα χρειαστεί να ενσωματώσει το σύνολο της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας.

Η ύπαρξη πολλών προβλημάτων που παρουσιάζονται σήμερα στα έργα της e-πολεοδομίας οφείλεται στο γεγονός ότι στις προδιαγραφές των έργων πέρασαν οι απόψεις του κ. Καραμπλιά. Δηλαδή, προσαρμόστηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές τους στα μέτρα των εφαρμογών που ήδη είχε αναπτύξει η εταιρεία του. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να προωθήσει μέσω των έργων της e-πολεοδομίας τις δικές του εφαρμογές, με τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές. Είναι χαρακτηριστική η εμμονή του σε περιπτώσεις όπου υπήρχε κάθετη διάσταση απόψεων, όπως η εισαγωγή των τεχνικών εκθέσεων στο σύστημα. Κατάφερε τελικά να επηρεάσει την σύνταξη της διακήρυξης του έργου ώστε να ενσωματωθούν και οι δύο απόψεις, διαχωριζόμενες με ένα διαζευκτικό «ή». Με αυτόν τον τρόπο καλύφθηκε η εταιρεία του κ. Καραμπλιά ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτή η εφαρμογή που είχε αναπτύξει χωρίς να χρειάζεται να υποστεί καμία αλλαγή!

Ελπίζουμε ότι αυτά που αναφέραμε παραπάνω αρκούν για να φρεσκαριστεί η μνήμη του κ. Καραμπλιά. Μετά από αυτά, καλό θα ήταν να ζητήσει συγνώμη και να παραδεχτεί ότι άδικα μας κατηγορεί. Η ιστοσελίδα μας είναι πάντα στην διάθεσή του, και του δηλώνουμε εκ των προτέρων ότι θα δημοσιεύσουμε οποιαδήποτε απάντησή του. Όμως, για να είμαστε δίκαιοι απέναντί του, θα του αναγνωρίσουμε ένα ελαφρυντικό. Απ’ ότι μαθαίνουμε, η περίπτωση του δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Από πληροφορίες που έχουμε διασταυρώσει, η πρακτική: «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» τείνει να γίνει ο τρόπος με τον οποίο εκτελούνται τα έργα που αναθέτει η ΚτΠ. Α.Ε.

Εταιρείες που αναλαμβάνουν την εκτέλεση έργων, συχνά βρίσκονται πίσω από τον αρχικό σχεδιασμό τους. Αρχίζουν την δράση τους ως «μυστικοσύμβουλοι» των φορέων που υποβάλλουν τις προτάσεις για τα έργα. Η συμμετοχή τους συχνά ξεκινά με σύλληψη της αρχικής ιδέας, η οποία στην συνέχεια γίνεται συγκεκριμένη πρόταση μέσω κάποιου δημόσιου φορέα. Στη συνέχεια, παρακολουθώντας από κοντά όλη την διαδικασία, καταλήγουν να αναλαμβάνουν την ανάθεση της εκτέλεσης του έργου, το οποίο ίδιοι έχουν σχεδιάσει. Είναι προφανές ότι μέσα από αυτές τις αδιαφανείς διαδικασίες κάνουν ότι θέλουν και όπως το θέλουν, γιατί έχει καταργηθεί κάθε ουσιαστική διαδικασία σχεδιασμού και επίβλεψης αυτών των έργων. Οι ΕΠΠΕ (Επιτροπές Παραλαβής και Παρακολούθησης του Έργου) ασκούν τυπικούς ελέγχους και ενδιαφέρονται μόνον για να κλείνουν οι λογαριασμοί. Εξάλλου, επειδή αυτά τα έργα χρηματοδοτούνται σε μεγάλο ποσοστό από την Ε.Ε., όλοι νοιάζονται μόνον για τις απορροφήσεις. Αυτά τα στοιχεία συγκροτούν εν συντομία την πραγματική όψη της «ευελιξίας» που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας στην εκτέλεση αυτών των δημοσίων έργων.

"μηχανικοί του δημοσίου"

3 σχόλια:

 1. H ασθενής μνήμη του κ. Καραμπλιά δεν είναι το μόνο του προτέρημα, "Είναι χαρακτηριστική η εμμονή του σε περιπτώσεις όπου υπήρχε κάθετη διάσταση απόψεων", όπως και η εμμονή του να επιρρίπτει τις ευθύνες στο ΥΠΕΧΩΔΕ με την αιτιολογία οτι δεν παρέχει ψηφιακά δεδομένα. όπως π.χ. (κείμενο Ευάγγελου Καραμπλιά, ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ)
  "Η δράση Πολεοδομία (ΙΙ) έχει παραληφθεί ως εφαρμογή και έχει ολοκληρωθεί η Πιλοτική λειτουργία της, αλλά, χωρίς ευθύνη της αναδόχου ένωσης εταιρειών, καθυστερεί η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της"

  Μα όπως δέχεται και ο ίδιος: "έχει ολοκληρωθεί η Πιλοτική λειτουργία της" και ακριβώς επειδή είναι πιλοτική λειτουργία θα έπρεπε τα πρώτα τουλάχιστον συμπεράσματα να είναι γνωστά στο ΥΠΕΧΩΔΕ, πριν ο ανάδοχος προχωρήσει στο έργο "Πολεοδομία ΙΙΙ".

  Ίσως πρέπει πάλι να "φρεσκαριστεί η μνήμη ..." για το πιλοτικό. ΔΕΝ είναι GIS, γιατί απλά δεν απαντάει σωστά σε χωρικά ερωτήματα. Π.χ. δεν απαντά στο ερώτημα "Όροι Δόμησης" με συντεταγμένες σε σημείο εντός δρόμου, παρά μόνο σε σημείο εντός Ο.Τ. Ποια γεωμετρική συσχέτιση υπερκείμενου χώρου υποτίθεται ότι κάνει το σύστημα; Πως ενημερώνεται το σύστημα σε μεταβολές όρων δόμησης; οι δρόμοι που ανήκουν; είναι εκτός ευκλείδειου γεωμετρίας; Φαίνεται όμως ότι ο ανάδοχος είναι τόσο σίγουρος για την "τελειότητα" της λύσης του, ώστε μετέφερε αυτούσια την δομή αυτή, στην μελέτη εφαρμογής (3η υποβολή), του έργου Πολεοδομία (ΙΙΙ) χωρίς να αλλάξει ούτε μία γραμμή. Η αλλαγή κλίμακας από το πιλοτικό σε πανελλαδική λειτουργία είναι
  "ψιλά γράμματα" για τον ανάδοχο. Καμία μνεία για το πως το ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω της εφαρμογής θα κάνει την διάχυση της γεωμετρικής και νομικής πληροφορίας από το γενικό (π.χ. διάταγμα με γεωμ. ορισμό πολυγώνου) προς το ειδικό, π.χ. οικοδομικά τετράγωνα. Αλλά φαίνεται οτι εν' όψη του έργου "Πολεοδομία ΙΙΙ" αυτά τα ζητήματα ήταν "ταμπού". Προβλέπω την ίδια "χαρταδούρα" να βασιλεύει εν μέσω e-Πολεοδομίας μαζί με τραγελαφικό data entry και χειροκίνητη συσχέτιση χιλιάδων χωρικών δεδομένων.

  amixanos mixanikos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.poleodomia.gov.gr/ γράφεται:

  Πλήρης Κατάλογος Πολεοδομιών

  Κατάλογος Πολεοδομιών με υποστήριξη επικαιροποιημένου καταλόγου με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας (Ταχ. Διεύθυνση, τηλ επικοινωνίας, fax, e-mail, url) των Πολεοδομικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Επικρατείας.

  Αυτό, είναι εξαπάτηση της κοινής γνώμης και είναι ποινικό αδίκημα. Ουδόλως ενδιαφέρει αν κάποιες πολεοδομίες δεν είναι στον κατάλογο, επειδή δεν στις συμβατικές υποχρεώσεις του κ. Καραμπλιά να εγκαταστήσει σε αυτές την εφαρμογή του! Όποιος γνωρίζει ότι ο κατάλογος δεν είναι πλήρης, και σκόπιμα αναγράφει ότι είναι πλήρης, χωρίς να διευκρινίζει ότι εξαιρούνται είναι ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ. Ο κ. Καραμπλιάς δηλώνει ότι γνωρίζει ότι ο κατάλογος δεν είναι πλήρης, και επομένως αναγνωρίζει ότι είναι γνωρίζει ότι είναι ΨΕΜΑ αυτό που γράφεται. Επομένως η εξαπάτηση του πολίτη δεν γίνεται από αμέλεια, αλλά υπάρχει δόλος!.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ο " ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ"24 Απριλίου 2009 - 1:59 π.μ.

  Όποιος βρει σε αυτό τον ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ με ...πλήρη στοιχεία επικοινωνίας (Ταχ. Διεύθυνση, τηλ επικοινωνίας, fax, e-mail, url) των Πολεοδομικών Υπηρεσιών, (3) e-mails και (2) url θα κερδίσει ένα διορισμό στο DATA CENTER της «Α.Ε. Κοινωνία της Πληροφορίας»!

  ΑπάντησηΔιαγραφή